Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020, 00:12
Τα νέα του ΣΕΜΕΕ


κατηγορίες
Δελτία Τύπου24.06.11
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΕΜΕΕ ΜΕ ΤΕΜΠΜΕ


Αντιλαμβανόμενοι την αγωνία και τις δυσκολίες του κλάδου, το Προεδρείο του Σ.Ε.Μ.Ε.Ε. μετά από συζήτηση και ομόφωνη απόφασή του, πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΤΕΜΠΜΕ, για το πολύ σοβαρό θέμα των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΜΠΜΕ και δυσκολεύονται στις πληρωμές των δόσεων. Από τις 57.000 επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, πάνω από το 70% δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές των δόσεων των δανείων συνολικού ύψους 5,5 δις. Ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο, εκτός από τη βιωσιμότητά τους και τη διατήρηση των εγγυήσεων.

Για τον λόγο αυτό ο Σ.Ε.Μ.Ε.Ε. συνέταξε επιστολή προς το ΤΕΜΠΜΕ η οποία κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στον Σ.Ε.Β. και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και πραγματοποίησε συνάντηση την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011 με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ, πρώην ΤΕΜΠΜΕ) κ. Αλ. Παπαρσένο και με τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Β.Ε.Α.) κ. Π. Ραβάνη. Στη συνάντηση παρεβρέθησαν ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Ε.Ε. κ. Γρηγόρης Κόκκορης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Νικήτας Ζαραβίνος, προκειμένου να συζητήσουν για το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανείων ΤΕΜΠΜΕ I, II, III.

O Πρόεδρος του Β.Ε.Α. κ. Ραβάνης σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι «η δύσκολη οικονομική συγκυρία επηρεάζει άμεσα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την οικονομική τους δυστοκία και τη δυσκολία αποπληρωμής των παραπάνω οφειλών γι’αυτό και χρήζουν άμεσης βοήθειας και η πολιτεία είναι ανάγκη να σταθεί αρωγός τους».

Οι βιοτέχνες εκτιμούν ότι απαιτείται άμεση τροποποίηση του προγράμματος χρηματοδότησής τους, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και στο πλαίσιο αυτό προτείνεται:

  • Toληξιπρόθεσμο κομμάτι των οφειλών των δανείων ΤΕΜΠΜΕ I, II, III, καθώς και το άληκτο υπόλοιπό τους, να αναχρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες με νέο δάνειο 10ετούς διάρκειας, μέσω του ΕΤΕΑΝ.
  • Να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής των χρεών ή να χορηγηθεί ουσιαστική περίοδος χάριτος στις επιχειρήσεις
  • Να κληθούν όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, ΚΕΕΕ και οι διοικητές τραπεζών για να αποφασίσουν από κοινού να δοθεί οριστική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

 Τα μέλη που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της επιστολής του Σ.Ε.Μ.Ε.Ε. προς το ΕΤΕΑΝ (ΤΕΜΠΜΕ) , μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία στο τηλ. : 210 82 12 300.